Thursday, December 11, 2008

I'm back..fall for you

Penatnya..itulah my x-cuse kerana belum smpt isi blog utk kemarin..ntahla rasanya mcm hp yang low battery..dan masih dlm charge..tp hr ni memaksa aku utk berjalan gak..tp utk urusan..my sis nak buka akaun SSPN so aku pun temankan dia..yang bikin panas tu..nilah lamanya nak tunggu bus..dah lah panas terik..bus stop..aku akan tunjukkan reality dunia bus stop tmpat kami selalu tunggu bus

(saja la..my sis jadi model tambahan dalam pic ni..)
..kata negara membangun..tp bus stop..masih lagi old skool..so tmpt sape nak rujuk ni..takkan hal kecik mcm ni pun nak refer dgn PM..kan sudah ada wakil DUN dan negeri setiap tmpt..jadi apalah fungsi mereka?kempen bukan main..sekali..ini gak juga terjadi..tp yg hampeh tahap gaban tu bukan apa..adalah org yg suka amik kesempatan..buat bus stop minta peruntukan berpuluh ribu..sekali just tiang ,atap and kerusi..puluh ribu tu dah dapat buat rumah..ni la suka sgt makan duit..tak berkat..nanti mati perut tu mengelegak..makan duit haram tu blm lagi hukuman yg lain..dah tu bagi makan lagi anak-anak..sbb tu anak-anak pun jadi sewel..bukan bodoh tapi tak pandai la..
Ini mengingatkan aku kepada pekan Beaufort,

aku teringin dan mengidamkan kemajuan di antara pekan-pekan tempat kelahiran aku..samelah pekan Membakut..kesian..nak shopping pun terpaksa berfikir..coz tak complete..masa raya tu..aku cari spaghetti sos..apa nak dikata…spaghetti pun takde ini kan sos nya..aku Tanya budak penjaga kedai..dia blur je..patutlah masa aku pi beraya d sebuah rumah..dia hidang spagheti tapi kuah kacang?!!!well ape nak buatkan..Cuma kesian la kat penduduk tetap di sana..mcm my granny..walapun rumah mereka di sana banglo-banglo mewah tp cara hidup masih mundur.mereka terpaksa pergi ke pekan Papar atau bandar K.K utk membeli keperluan lengkap rumah..seolah2 sia-sia ja mengundi di sana tu kan..tp aku respek la new Y.B sana (Y.B Ariffin)..as long as ada gak effortnya..dgn memperbaiki sistem air sungai bagi mengelak banjir dgn meluaskan sungai,pastu pembuatan jambatan konkrit..dan paling aku respek ada public library..surau kat sana gak meriah..kire kg pimping ni salah satu kg yang mewah di sebalik kemunduran..tak caya..pi tgk sendiri la..korang akan tgk rumah2 banglo..kereta yang mewah di setiap rumah,pagar2 besi yang beraneka corak..tp rumah masih dekat-dekat..Cuma pekannya hampeh..masih pekan sunyi..blm lagi kat Beaufort tu..as aku tau kan..bukan ramai ke menteri-menteri berasal dari sabah ni asal dari sana?!!!
Ini adalah pic pantai di area tmpt kami,ini kami gelar pantai pimping + binsulok..masih pure la..banyak lagi hidupan laut di sini..

tolong la..jangan wujudkan pembangunan di pantai ini..biarkan ianya kekal mcm tu..bersih dan masih penuh dengan tumbuh-tumbuhan..tak sanggup la tgk jadi pantai-pantai yang dimajukan..dijadikan tmpt exclusive utk orang-orang kenamaan..kenapa misti mcm tu..kaya atau miskin..kan same je..darah tetap merah!tahi tetap bau!..tok sah nak bangga la..kdg2 ini isu bikin aku tension..klu Y.B ke dtg bukan main…tapi percayala..yg iya-iya oo..tula kaki ampu..dpn ckp manis belakang..cheh..aku kenal sgt..kerja selama 8 bulan di SPR sudah cukup buat aku kenal golongan2 ini..tak payah lama2..dalam sehari je..kita akan tau semua karakter..pemimpin-pemimpin negara yang terhormat..aku bukan tak respek..coz aku mmg need mereka..Cuma plz lah amik serius sikit..skrg ni SABAH ni dalam kemelut bahaya..dgn kebanjiran PENDATANG TANPA IZIN..tgk muka pun boleh tau la..wlupun mereka akan berckp slanga ‘semenanjung’takkan akan mengubah identity sebenarnya mereka..tgklah SABAH ni..klu buat sambutan..yang memeriahkan bukan orang tmptan tp pendatang2..dgn pakaian yg ..bengkak mata nak tgk..bau mereka lagi..pastu gaya-gaya mereka yang mengada-gada minta perhatian..tak caya..aku ni mmg anak jati SABAH..mcm2 sambutan aku attend..still gak mcm tu..golongan ini lain..klu bergaduh..boleh smpi bunuh2 tau..SO TOLONGLAH..AMBIL TINDAKAN!!!.Kenapa la takde menteri yang ckp isu ni kat Parlimen..???asyik tgk org tua-tua sindir menyindir..buat malu je..dah la..klu tak mampu..cabut..


UNTUK NEGARAKU..YANG AKAN MENUJU KE TAHUN 2009..AKU WARGANEGARAMU AMAT MENGHARAPKAN KEHIDUPAN YANG AMAN DAN HARMONI..MAJU DAN MEMBANGUN..BERLANDASKAN NILAI-NILAI MURNI DAN CARA YANG HIDUP SIHAT.

1 comment:

Miss Nora said...

iya, pimping agak maju sedikit d bandingkan dgn kwasan2 len d sekitarY..w/pn xselalu balik tmpt makcik aku, sesekali balik mmg terasa byk sekali perubahannya..