Friday, March 20, 2009

Berselera ni..

Lynn terbaca satu blog la..dia on diet..tp bile mak dia masak fav.makanan..terus lupa..ini mmg selalu terjadi..semua org ada fav.food kan..rasanya klu dpt mkn ..mcm nikmat sgt..wpun certain org tak suka..'ADA AKU KISAH'..jwbnya.
Act..ni mcm flashback la zmn lynn sekolah..lynn ni kan since form 1 till 6 tinggal hostel..so mmg sebati dgn makanan hostel yg ala-ala..jadi utk menaikkan selera mcm2 la caranya..ada yg makan guna kicap..sos..sambal dll..mmg tidak terkecuali la..masa tu mcm2 jenis sambal yg kitaorang akan rasa..coz masing2 dtg dr lain tmpt..

Mcm yg di pic di atas ni..ni namanya tuhao..sejenis tumbuhan yang dihiris halus dan dijeruk la..caranya?lynn tak tau..nanti nak tanya Cik Nora..rasanya sedap..cuma baunya sedikit hampeh ..bau mcm sejenis serangga..belajar makan ni dr kawan la..

Teringat plak..kat sambal Mase'..mmg sedap.Cara nak buat:mula tumbuk cili padi,bwg merah,belacan,gula,garam,sedikit perasa sehingga lumat..masukkan ke dalam kuali dan sanggai dengan kerisik kelapa sehingga sebati..boleh di campur dengan sedikit daun bwg..selepas sudah siap..ada org hidang mcm tu je..tp boleh juga di tumbuk halus..tak payah la smpi lumat..enak di makan dengan nasi..lagi pedas..lebih 'hot'..

Kalau Lynn dulu..beli dan buat sendiri..selalunya kami akan collect duit dr member dalam bilik,beli bahan-bahan..cili padi,belacan,limau kasturi,asam jawa dan garam..kami akan simpan dalam botol..supaya dapat bertahan..paling lama pun seminggu..bukan takut basi..tp confirm cepat abis..selalunya tak sampai 3 hr pun..hehe

Ada juga org jadikan ianya sebagai sumber pendapatan..buat packet kecik2 ..jual 50 sen..jgn tak tau..kejap je abis..selalunya kena 'booking'..ni la budak hostel kan..apa pun boleh bedal..itu blm lagi yg ada tebiat buruk..yg x blh pakai..mencuri sos di KFC..ni kerja budak2 hantu la..hope dia dah bertaubat la..

Yang ni apa?hah ni hanya terdapat di Sabah je..namanya 'JERUK BAMBANGAN'..rasanya masam,dh sah-sah la jeruk..bahan utama ialah Buah Bambangan..yang putih2 tu..ada la biji buah bambangan..yang diparut,di campur sekali dalam buah bambangan ni..pastu masuk la garam dan cuka..ada org amik isinya je..ada yg masuk dgn kulit kerasnya..tp aku suka yg isi je.seriously enak utk di makan mcm tu je..letak cili padi dan belacan..dan ada juga yang makan dengan ambuyat/sagu..buat pencicah..ala rugi la sape tak pernah rasa.Buah bambangan ni hanya ada di Sabah..klu kat Semenanjung..tak tau la buah ni dipanggil apa..klu bertandang ke Sabah..cuba2 la cari Tuhao dan Bambangan ni...
Rintihan:Sedih sgt..kat TV asyik tunjuk makan ulat sagu tu..tak semua org Sabah makan ulat tu tau..Lynn sendiri tak pernah tgk ulat tu secara live..
Kalau rasa nya masak..dan mencuba resepi baru..boleh pi warung Lynn..http://ailynn-warung.blogspot.com.mcm2 ada..
Enjoy Your Lunch!!!

No comments: